Софтбол в България

Софтбол със спорт, чиято родина е Америка. По своята същност той прилича на бейзбола, но съществуват и известни разлики. Една от тях е самата топка, с която се играе, а тя е значително по-голяма от тази ползвана в бейзбола, за разлика от терена, които е сравнително малък. В отбора и играчите също има известни разлики. Първо софтбола се играе само от жени, а всеки един отбор има по девет играчи. Софтболът през 2012 не участваше в Олипиадните игри, както и бейзбола. И до днес той си е американска игра, която е най-популярна в САЩ.

Софтбол в България се появява в края на миналия век и конкретно годината е 1988. За създаването му роля има Българската Федерация по Бейзбол и Софтбол. Тя поставя основите на първия клуб за Софтбол. Първи шампионат на национално равнище се провежда в 1993 г. Днес клубове по софтбол за страната ни има в столицата София, град Благоевград и Дупница.

Вече над двадесет години софтбол се практикува и от младите български спортистки в България, но предвид този факт, не е така популярен. И до днес се организират турнири на международно ниво, в които страната ни взема участие със своите екипи на софтбол. Единственият стадион за софтбол в България се намира в София, а наред с това разполага и с три софтболни игрища в университет в столицата.